Tribológia, Tribotechnika

obr1Z histórie vieme, že vo výrobe a technológiách potravinárskych výrobkov a nápojov sa používali najmä ropné mazivá, napríklad biele ropné oleje na mazanie strojov a zariadení. V roku 1960 vláda USA požiadala USDA (United States Department of Agriculture) a FDA (Food and Drug Administration), aby vyvinuli a preskúmali vhodné látky na použitie v mäsovom a hydinárskom priemysle. Zoznam, ktorý bol vypracovaný, predstavoval veľké množstvo najmä syntetických základových olejov a široký rozsah prísad.

obrmO penení mazacích prostriedkov a technologických kvapalín, ako aj o odpeňovacích prísadách do nich sa dozvedáme takmer vždy až na konci stránok odborných článkov, firemných katalógov a publikácií. Pritom penenie hrá veľmi dôležitú úlohu pri ich aplikácii,  údržbe aj v každodennej tribologickej praxi.

Príhovor prezidenta Svetovej tribologickej rady, profesora H. P. Josta v Kjote v roku 2009 prináša niekoľko zaujímavých informácii o smerovaní tribológie a konštatuje sa v ňom, že trenie je veľmi dôležité pre našu existenciu. Život na zemi bez trenia by bol nemožný, neboli by sme schopní chodiť, autá by stáli, alebo by skĺzli na najnižšie položené miesto, vlaky by nemohli fungovať, vtáky a lietadlá by nemohli lietať a podobne. Trenie však musí byť kontrolované a riadené.

Rozvoj spoločnosti a priemyslu je v súčasnosti nemožný bez využívania poznatkov, ktoré ľudstvo nazhromaždilo počas svojej existencie. Potreba vybrať alebo navrhnúť nové povrchy pre budúce zariadenia, ako aj minimalizovať prevádzkové náklady a predlžovať životnosť existujúcich zariadení viedli k požiadavkám oveľa lepšie pochopiť degradačné procesy povrchu najmä pri tribologických súčiastkach pracujúcich v koróznych prostrediach.

obr1mVzorkovanie mazacích olejov patrí medzi rozhodujúce postupy tribotechnickej diagnostiky. Odber vzorky oleja sa vykonáva pre určitý účel a ten má zásadný vplyv na efektívnosť, výsledok kontroly stavu. Získaná reprezentatívna vzorka nám dá pravdivý obraz o stave použitého oleja a celého tribologického, mazacieho systému stroja a zariadenia.

olejMazacie prostriedky, mazivá sú v prevádzkových podmienkach vystavené vplyvom, ktoré menia ich fyzikálne a chemické parametre. Strácajú funkčné vlastnosti, pre ktoré boli formulované, dochádza k ich starnutiu. Do oleja v stroji, v trecom uzle, vnikajú nečistoty, cudzie látky z okolitého prostredia (prach, voda, vzduch, rezné kvapaliny…), ako aj predmety a látky z vlastnej mazacej sústavy (kovový oter, produkty starnutia oleja, kaly, laky), ktoré znehodnocujú olej.